İzmir’de 8000 yıllık balık şeklindeki alet bulundu

İzmir’in batısındaki Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerinde yürütülen kazılarda balık şeklinde yapılmış bir el aleti ortaya çıkarıldı. Aletin 8000 yıl öncesine ait olduğu ve balık pullarını temizlemek için kullanıldığı düşünülüyor.

Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerindeki kazılar Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi’nin destekleriyle devam ediyor. Kazılarda bugüne kadar üst üste inşa edilmiş dokuz köy ortaya çıkarıldı.

Ayrıca yapılan araştırmalarda çipura, deniz kestanesi, istiridye ve midye gibi binlerce yıl öncesine ait birçok kalıntı ortaya çıkarıldı. Bu yılki kazılarda arkeologlar, kemikten yapılmış ve balık şeklinde 15 santimetrelik bir alet keşfettiler.

Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerinin kazı başkanı Doç. Dr. Zafer Derin açıklamasında “Balığı temsil eden kemik bir alet. Yoğun kullanımdan dolayı üzerinde çizikler var. Üzerinde çeşitli süsleme detayları bulunan pulları ve kuyruğu dahil işlenmiş; Batı Anadolu’da ve Ege Bölgesi’nde böyle bir örneğin görülmediğini belirtiyor.

Kazı başkanına göre, ilk Ege halkları denize dayalı bir kültüre sahipti. Bu nedenle balık temizleme aletini ortaya çıkarmaları onlar için sürpriz olmadı. “15 santimetre uzunluğundaki bu aletin yapımında büyük veya küçük sığır kemikleri kullanıldı. Üzerindeki süslemelerden İzmir’in ilk insanlarının basit bir aleti bile hayatlarına uygun sanatsal bir forma dönüştürdüklerini görüyoruz” dedi.