Afganistan’ın Kandahar kentinde Şii camisine düzenlenen bombalı saldırıda 37 kişi hayatını kaybetti.

Afganistan’ın güneyinde bir Şii camisine düzenlenen intihar saldırısında en az 37 kişi öldü, 70 kişi de yaralandı.

Kandahar’daki İmam Barga Camii, haftalık Cuma namazına katılan müminlerle doluydu.

Saldırı, yerel bir DEAŞ örgütünün üstlendiği ve Afganistan’ın kuzeyindeki bir Şii camisine düzenlenen bombalı saldırıda 46 kişinin hayatını kaybetmesinden bir hafta sonra gerçekleşti.

Birçok Afgan gibi tek bir isimle anılan görgü tanığı Murtaza, camiye dört intihar bombacısının saldırdığını söyledi. İki kişi patlayıcılarını bir güvenlik kapısında patlattı ve diğer ikisinin içeri girip ibadet edenlerin cemaatine çarpmasına izin verdi.

Associated Press’e (AP) telefonla yaptığı açıklamada, Cuma namazına genellikle yaklaşık 500 kişinin katıldığını söyledi. Olay yerinden alınan video görüntüleri, kan lekeli halılara dağılmış cesetleri, hayatta kalanların şaşkınlık içinde dolaştığını veya acı içinde ağladığını gösterdi.

DAEŞ, ABD güçlerinin geri çekilmesi sırasında Taliban’ın Ağustos ayında iktidarı ele geçirmesinden bu yana ülke genelinde bir dizi ölümcül bombalı saldırıyı üstlendi . Grup ayrıca daha küçük saldırılarda Taliban savaşçılarını hedef aldı . Taliban sözcüsü Bilal Karimi patlamayı doğruladı ve daha fazla ayrıntı vermeden soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

İl hastanesinden bir yetkili, tesisin 37 ceset ve 70 yaralı aldığını belirterek, ölü sayısının büyük olasılıkla artacağını da sözlerine ekledi. Yetkili, medyaya brifing verme yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu. Taliban, onlarca yıl süren savaşın ardından barışı ve güvenliği yeniden sağlama sözü verdi.

Şehrin merkezindeki Mirwais hastanesinden bir doktor Agence France-Presse’ye (AFP) yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar 32 ceset ve 53 yaralı hastanemize getirildi” dedi. Diğer tıbbi kaynaklar ve bir eyalet yetkilisi, 30’dan fazla geçiş ücreti olduğunu doğruladı ve olay yerine en az 15 ambulans geldi.

Caminin Facebook hesabından kan bağışı çağrısı yapıldı.

Bir görgü tanığı AFP’ye, biri caminin ana kapısında, diğeri güney bölgesinde ve üçüncüsü ibadet edenlerin namazdan önce yıkandığı yerde olmak üzere üç patlama duyduğunu söyledi. Bir başka görgü tanığı da, haftanın en yoğun cemaati olan Cuma namazı sırasında şehir merkezindeki camiyi üç patlamanın sarstığını söyledi.

Taliban İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Kari Sayid Khosti, “Kandahar’ın birinci semtindeki Şii kardeşliğine ait bir camide çok sayıda yurttaşımızın şehit ve yaralı olduğu bir patlama meydana geldiğini öğrenmekten üzüntü duyduk” dedi. “İslam Emirliği’nin özel kuvvetleri, olayın niteliğini belirlemek ve failleri adalete teslim etmek için bölgeye geldi.”

Ekim 2017’de, Deash intihar saldırganı Kabil’in batısında bir Şii camisine saldırdı, 56 kişiyi öldürdü ve 55 kişiyi yaraladı.