12 piyanist Chopin yarışması finalinde sahne aldı

Dünyanın dört bir yanından on iki piyanist, dahilerin uluslararası kariyerlerini başlattığı bilinen prestijli Frederic Chopin piyano yarışmasının 18. baskısının son aşamasında yarışacak .

Yarışmacıların Chopin’in eserlerini icra etme sanatına bir takdir işareti olarak, uluslararası jüri, yönetmeliklerin öngördüğünden iki finalisti daha kabul etti.

Onlar İtalya’dan Leonora Armellini; Kanada’dan JJ Jun Li Bui ve Bruce (Xiaoyu) Liu; İtalya ve Slovenya’yı temsilen Alexander Gadjiev; İspanya’dan Martin Garcia Garcia; Rusya ve Ermenistan’ı temsilen Eva Gevorgyan; Polonya’dan Jakub Kuszlik ve Kamil Pacholec; Japonya’dan Aimi Kobayashi ve Kyohei Sorita; Çin’in Hao Rao’su; ve Güney Kore’den Hyuk Lee.

Pazartesi ve Çarşamba günleri arasında, konserler için geleneksel olarak dolup taşan Varşova’daki Ulusal Filarmoni’de her biri, orkestra ile birlikte Chopin’in iki piyano konçertolarından birini seslendirecek.

Kazanan Çarşamba günü geç saatlerde açıklanacak ve bir altın madalya ve Polonya cumhurbaşkanı tarafından finanse edilen 40.000 Euro (45.000 $) ödül ile prestijli kayıt ve konser sözleşmeleri alacak. İkincilik ödülü 30.000 Euro (35.000 $) değerinde ve üçüncülük ödülü 20.000 Euro (23.000 $) değerinde ve diğer finalistler için Polonya hükümeti, müzik kurumları ve özel kişiler tarafından finanse edilen çeşitli ödüller.

Geçmişte kazananlar arasında ABD’den Martha Argerich, Garrick Ohlsson, Polonya’dan Krystian Zimerman ve Güney Kore’den Artur Blechacz ve Seong-Jin Cho yer alıyor.

Yarışmanın ilk baskısı 1927’de yapıldı. Normalde her beş yılda bir yapılır. 87 piyanistin yer aldığı mevcut edisyon, koronavirüs pandemisi nedeniyle bir yıl ertelendi.

Polonya’nın en tanınmış ve sevilen klasik müzik bestecisi ve piyanisti Chopin, 1810’da Varşova yakınlarındaki Zelazowa Wola’da Polonyalı bir anne ve Fransız bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Müzik eğitimini Viyana’da genişletmek için 19 yaşında Polonya’dan ayrıldı ve ardından Paris’e yerleşti ve burada beste yapmak, konserler vermek ve piyano öğretmenliği yaptı. 17 Ekim 1849’da Paris’te öldü ve Pere Lachaise mezarlığına gömüldü. Kalbi Varşova’daki Kutsal Haç Kilisesi’nde.

Pazar günü, Chopin’in cenazesinde çalınmasını istediği müzik olan Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Requiem”i de dahil olmak üzere, Kutsal Haç’ta Chopin’in ölüm yıldönümünün geleneksel törenlerinin yapıldığı Pazar günü seçmeler yoktu.

Seçmeler Chopin Institute YouTube kanalından ve Polonya devlet radyosunun kanalından canlı olarak takip edilebilir.