Tedarik konusunda ilerleme kaydeden Türkiye, 11 milyar metreküp Azerbaycan doğalgaz anlaşması imzaladı

Enerji bakanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2024’ün sonuna kadar teslim edilecek ek doğal gaz arzı için Azerbaycan ile bir ticaret anlaşması imzaladığını duyurdu.

Fatih Dönmez yaptığı açıklamada, üç yıllık anlaşma kapsamında Güney Kafkasya Boru Hattı olarak da bilinen Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattından 11 milyar metreküp gaz taşınacağını söyledi.

Dönmez, Türkiye’nin kış mevsimi yaklaşırken ilave doğal gaz arzını güvence altına almada “önemli” ilerleme kaydettiğini söyleyerek anlaşmaya övgüde bulundu . Türkiye’nin küresel bir enerji darboğazının ortasında bir enerji sorunuyla karşı karşıya olduğu algısını yaratma çabalarını reddettiğini söyledi.

Kış yaklaşırken, doğalgaz talebindeki olası artışın karşılanmasına yönelik görüşmelerin devam etmesi olumlu yönde ilerliyor” dedi.

Azerbaycan ile yapılan anlaşmaya atıfta bulunarak, “Gaz tedarik ettiğimiz ülkelerdeki yetkililer, Türkiye’ye verilen gazı artıracaklarını açıkladılar” dedi.

Bu kapsamda Azerbaycan ile Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattından 2024 yılı sonuna kadar geçerli olacak 11 milyar metreküplük ek doğalgaz ticaret anlaşması imzalandı.

Dönmez’in sözleri, Azerbaycanlı mevkidaşı Parviz Shahbazov’un Azerbaycan’ın Türkiye ile denizdeki dev Şah Deniz I sahasından gaz tedarik etmek için yeni bir anlaşma imzaladığını söylemesinden bir gün sonra geldi .

Azerbaycan, sözleşme sona erdikten sonra Nisan ayında Şah Deniz I’den Türkiye’ye gaz tedarikini durdurdu.

Bu anlaşmaya göre Türkiye, Hazar Denizi’nin Azerbaycan sektöründeki Şah Deniz I’den Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattı yoluyla yılda 6,6 milyar metreküp gaz almıştı.

Azerbaycan gazı da Türkiye-Gürcistan sınırından Türkiye-Yunanistan sınırına kadar uzanan Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) aracılığıyla Türkiye’ye ulaştırılıyor. Bölgenin en büyük enerji projelerinden biri olan TANAP, Haziran 2018’de resmen lansmanı yapıldı.

Shahbazov, Azerbaycan’ın toplam gaz üretiminin 43 bcm’ye yükseldiği görüldüğünde, Şah Deniz I’in gelecek yıl Türkiye’ye 2,5 bcm tedarik edeceğini söyledi. Bakan, daha fazla ayrıntı vermeden, 2023’te 3.5 bcm tedarik edeceğini söyledi.

Moskova’daki bir enerji konferansının oturum aralarında yaptığı konuşmada, “II. Şah Deniz’e ek olarak Şah Deniz’den (Türkiye’ye) gaz arzını artıracağız” dedi.

Türkiye bu yıl rekor doğal gaz talebine hazırlanıyor ve bu da onu bu kış sona erecek uzun vadeli sözleşmeleri yenileme çabalarını hızlandırmaya itti .

Türkiye’nin bu yıl sona eren toplamda dört adet uzun vadeli ithalat sözleşmesi vardı ve toplamda yıllık 16 bcm arz vardı.

Sanayi kaynakları bu haftanın başlarında Reuters’e verdiği demeçte, Türkiye’nin Azerbaycan ile bunlardan birini yenilediğini ve 6.6 bcm için 15 yıllık bir sözleşmenin sona ermesinin ardından yılda 6 bcm’ye kadar ithalat için üç yıllık bir sözleşme üzerinde anlaştığını söyledi.

Türkiye’ye yılda 6 bcm tedarik edecek olan Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz II’den tedarik kesintiye uğramadı.

BP, Şah Deniz Üretim Paylaşım Anlaşması’nda (PSA) ortakları adına Şah Deniz’i işletmektedir.

Türkiye’nin devretmesi gereken üç doğal gaz sözleşmesi var – ikisi, Rusya’nın Gazprom’undan boru hatları yoluyla yapılan ve yıl sonunda sona erecek olan 4 bcm’lik boru hatları ve 1,3 bcm’lik Nijerya LNG’si için bu ay sona erecek olan devlet ve özel sektör ithalatı için.

Bu yıl yaşanan kuraklık hidroelektrik enerjisini azalttı ve atıl durumdaki doğalgaz santrallerini tekrar devreye alarak Türkiye’nin tüketimini beklenen rekor olan 60 milyar metreküp gaza yükseltmesi bekleniyor .

Ülkenin her yıl tükettiği ve 12 milyar dolar (108.02 milyar TL) ile 15 milyar dolar arasında ödediği 45 bcm’den 50 bcm’ye kayda değer bir yükselişe işaret ediyor. Türkiye, geçen yıl bir önceki yıla göre %6 artışla 48.1 milyar metreküp doğalgaz ithal etti ve bunun üçte biri Rusya’dan geldi.

Devlete ait enerji şirketleri Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve BOTAŞ’ın satılacağı yönündeki son haberleri “asılsız ve asılsız” olarak nitelendiren Dönmez, böyle bir hareketin hiçbir zaman gündeme gelmediğini vurguladı.

“Ne Türkiye Petrolleri ne de BOTAŞ satılmayacak. Böyle bir gündem hiç olmadı. Şirketler bugün Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde kilit rol oynuyor.”

Ayrıca, Türkiye’nin pahalı oranlarda gaz satın aldığı iddialarına da itiraz ederek, uluslararası piyasadaki mevcut göstergelere uygun olarak uzun vadeli sözleşmeler yoluyla ve 1.000 metreküp için talep edilen 1.300 $’ın altında önemli hacimlerin satın alındığını açıkladı.

“Aslında Türkiye, Avrupa’ya kıyasla doğalgaz ve elektrik alım fiyatlarının en ucuz olduğu ülkeler arasında yer alıyor.”