Türkiye ve İran sınır güvenliği işbirliğini artırma konusunda anlaştı

Türkiye ve İran içişleri bakanları Çarşamba günü, ülkelerin özellikle sınırları boyunca karşı karşıya kaldıkları terör ve yasadışı faaliyetleri önlemek için tasarlanmış bir mutabakat zaptı imzaladılar.

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Türk mevkidaşı Süleyman Soylu’yu Çarşamba günü başkent Tahran’da ağırladı.

İkili görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Soylu, Vahidi’ye yeni görevinde başarılar diledi.

Bugüne kadar çeşitli konularda çok başarılı işbirlikleri gerçekleştirdik.

İki ülke arasındaki iş birliğine övgüde bulunan Soylu, “Sınır işbirliklerimizde, terörle mücadele çalışmalarımızda, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelemizde ve sınır ötesi organize suçlarla mücadelemizde tek bir ülkenin fertleri gibi hareket ettik. İşbirliğimiz diplomatik değil, diplomatik işbirliğidir. kardeşliktir.”

Heyetler arasındaki görüşmenin ardından iki taraf, güvenlik alanında işbirliği yapmak üzere bir mutabakat zaptı imzaladı.

İki ülke arasındaki güvenlik işbirliğini artırmak ve geliştirmek amacıyla, başta sınır bölgelerinde olmak üzere iki ülkenin karşılaşabileceği tüm terör ve yasa dışı eylemlerin önlenmesi için anlaşma sağlandı. Aynı zamanda, bir dizi kanun uygulama uygulamasının karşılıklı gelişimini de kapsar.

Türkiye ve İran, bilgi ve deneyimin hızlı bir şekilde paylaşılmasına olanak sağlayacak anlayışla operasyonel işgücü kapasitesi söz konusu olduğunda ortak hedeflerine ulaşmaya çalışmaktadır.

Soylu, Müslüman toplumun karşılaştığı sorunları değerlendirdiklerini ve sorumluluklarını tartıştıklarını söyledi.

25 Ağustos’ta göreve başlayan Vahidi, 2009’dan 2013’e kadar görevde bulunan eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın savunma bakanıydı.

Afganistan’daki istikrarsızlık nedeniyle yeni bir potansiyel göçmen dalgasıyla karşı karşıya kalan Türkiye, İran’la doğu sınırındaki önlemleri en üst düzeye çıkardı . Türkiye, Afganistan’daki son gelişmeler karşısında herhangi bir göçmen akınını önlemek için İran sınırının güvenliğini artırmaya yönelik çabalarını sürdürüyor. Halihazırda 4 milyona yakın Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan ve Avrupa’ya ulaşmaya çalışan birçok göçmen için bir durak noktası olan Türkiye’de artırılan sınır önlemleri, Taliban’ın Afganistan’da ilerlemeye başlaması ve ABD’nin geri çekilmesinin ardından Kabil’i ele geçirmesiyle başladı.

Engelleri kaldıran tek ülke Türkiye değil. Komşusu Yunanistan, Türkiye’ye girmeyi başaran ve Avrupa Birliği’ne ulaşmaya çalışan göçmenleri dışarıda tutmak için 40 kilometrelik (25 millik) bir çit ve gözetleme sistemini yeni tamamladı.

Yetkililer, Türkiye’de kayıtlı 182.000 Afgan göçmen ve tahminen 120 bin kayıtlı olmayan Afgan göçmen olduğunu söylüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa ülkelerini herhangi bir yeni akın için sorumluluk almaya çağırdı ve Türkiye’nin “Avrupa’nın göçmen depolama birimi” olma niyetinde olmadığı konusunda uyardı.

Türkiye, özellikle savaş ve zulümden kaçan sığınmacılar için Avrupa’ya geçmeye çalışan ve yeni hayatlara başlamaya çalışan sığınmacılar için kilit bir geçiş noktası olmuştur. ABD’nin ülkeden çekilmesi ve müteakip Taliban saldırılarının artması nedeniyle Afganistan’dan gelen göçmenlerde olası bir artışla ilgili endişeler arttı. Türkiye, üçüncü ülkelerin kararları sonucu yaşanan göç krizlerinin yükünü taşımayacağını açıkça ortaya koymuştur.